Борщ з вушками: пісний рецепт для Святвечора
РБК-Україна (проєкт Styler) ділиться інформацією про приготування борщу з вушками, посилаючись на кулінарний YouTube-канал "КАРПАТСЬКІ ШКВАРКИ".
Щоб приготувати пісний борщ на Святвечір, вам знадобляться наступні інгредієнти:
Щоб приготувати пісний борщ з вушками, буряк потрібно попередньо відварити, а потім зняти з нього шкірку. Також необхідно замочити сушені гриби в 100 мл гарячої води, потім промити та відварити протягом 40 хвилин.
Гриби для вух (скріншот / КАРПАТСЬКІ ШКВАРКИ)
Щоб приготувати овочевий бульйон, візьміть каструлю і налийте туди три літри води. Додайте корінці петрушки, а також горошини чорного та духмяного перцю.
Почистьте цибулини, одну з них одразу покладіть до каструлі, не нарізаючи. Також покладіть в воду листи капусти - для цієї страви її відварюють лише для смаку та аромату, а потім прибирають.
Закип’ятіть воду і варіть бульйон близько 15 хвилин. Поки він готується, займіться підготовкою засмажки для борщу. Для цього дрібно наріжте одну цибулину, а моркву очистіть і натріть на великій тертці разом із буряком.
Спочатку обсмажте цибулю до м'якості, потім додайте терту моркву, а через кілька хвилин - буряк. З помідорів акуратно зніміть шкірку і натріть їх безпосередньо в сковороду з обсмаженою основою. Додайте цукор і 1 столову ложку солі, ретельно перемішайте і тушкуйте суміш протягом 5 хвилин.
Ось як приготувати основу для борщу (екранна зйомка / КАРПАТСЬКІ САЛО)
З овочевого бульйону заберіть листя капусти, петрушку та цибулю, натомість додайте засмажку. Перевірте пісний борщ на смак та у разі необхідності додайте сіль.
Як готувати пісний борщ (скриншот / КАРПАТСЬКІ ШКВАРКИ)
Додайте один лавровий лист, знизьте температуру і дайте страві закипіти. Потім вийміть лавровий лист.
Зніміть каструлю з вогню та накрийте кришкою, щоб борщ настоявся. Тим часом приготуйте вушка. З відварених грибів потрібно відтиснути рідину, після чого перемолоти гриби у м'ясорубці або подрібнити ножем.
Подрібніть цибулю на дрібні кубики і обсмажте її до м'якості на невеликій кількості рослинної олії. Потім додайте гриби, сіль і перець за смаком, і тушкуйте начинку, залишаючи пательню відкритою.
Начинка для вушок (скриншот / КАРПАТСЬКІ ШКВАРКИ)
Для приготування тіста для вушок просійте борошно, створіть у ньому ямку і влийте 100 мл теплої води. Додайте щіпку солі та одну столову ложку олії, потім ретельно замісіть до отримання м'якої та еластичної консистенції.
Присипте стільницю борошном і розкачайте тісто до тонкого шару. Використовуючи невелику склянку, виріжте круглі палянички — вушка повинні бути невеликими.
На кожну паляничку нанесіть по 1 чайній ложці грибної начинки, потім защипніть краї тіста та з'єднайте "ріжки" вареника.
Як ліпити вушка до борщу (скриншот / КАРПАТСЬКІ ШКВАРКИ)
Вушка необхідно зварити в окропі з додаванням солі, при бажанні можна покласти перець і лавровий лист для підсилення аромату. Щоб уникнути злипання вушок до стінок каструлі, їх потрібно регулярно перемішувати. Коли вони спливуть на поверхню, варіть їх ще три хвилини.
Тоді розмістіть вушка в тарілках і залийте їх борщем. Щоб приготувати борщ для посту, овочевий бульйон не проціджують, а для Різдвяної страви використовують тільки проціджений бульйон.