Чи варто вживати рибу щоденно: фахівці надали остаточні рекомендації.


Риба є відмінним джерелом білка, але якщо ви справжній фанат морепродуктів, то, напевно, цікавитеся, чи варто вживати рибу щодня з точки зору здоров'я.

Харчовий експерт Розмарі Траут та медичний радник Радж Дасгупта поділилися своїми думками про важливість риби в раціоні, згідно з інформацією від Delish.

"Регулярне вживання риби пов'язане з нижчим ризиком серцевих захворювань, інсульту і навіть деякими перевагами для психічного здоров'я", - розповів Дасгупта.

Це також вважається хорошим способом отримання білка. "Загалом, риба є чудовим джерелом повноцінного білка, що означає, що вона містить усі незамінні амінокислоти, які організм не виробляє", додала Траут.

На думку експерта, окрім білка, риби, такі як лосось і тунець, містять багато незамінних жирних кислот, які організм не може синтезувати самостійно. Ці жирні кислоти, як відомо, сприяють підтримці здоров'я серцево-судинної системи. Також риба є відмінним джерелом холіну та йоду.

"Регулярне споживання риби зазвичай не викликає проблем у більшості людей, однак різноманітність у раціоні сприяє підтримці збалансованого харчування та зменшує потенційні довгострокові ризики, пов'язані з забрудненнями," - зазначив Дасгупта.

Він підкреслив, що ключовою проблемою споживання риби є ймовірність наявності ртуті, проте "в більшості випадків це не є серйозною причиною для занепокоєння для більшості дорослих".

"Біоакумуляція метилртуті викликає занепокоєння, оскільки вона токсична, особливо для центральної нервової системи", - сказала Траут. Метилртуть особливо шкідлива для мозку, що розвивається, тому вагітним і жінкам, які годують груддю, рекомендується уникати вживання в їжу такої риби, як риба-меч, тунець і акула.

Ось розширений перелік риб, які містять малу кількість ртуті: лосось, креветки, чорний морський окунь, тріска, гребінці, тиляпія, лобстер та сардини.

Існує безліч обговорень щодо дикої та вирощеної на фермах риби, проте Траут зазначила, що обидва варіанти є відмінними джерелами білка. Завдяки різному живленню, дика риба і риба з фермерських господарств можуть мати свої унікальні смакові та харчові властивості.

"Придбайте рибу в магазині чи у перевіреного постачальника. Важливо, щоб риба була завжди холодною і зберігалася на льоду з дренажем в торговій точці або була замороженою," - рекомендує Траут.

На думку Дасгупти, у більшості ситуацій регулярне вживання риби може бути складовою здорового харчування для багатьох людей.

Раніше було названо 11 дивовижних переваг риби. Вчені довели, що збільшення споживання риби пов'язане з поліпшенням здоров'я.

Related posts