Чи дозволено повторно кип'ятити воду: важливо знати це, перш ніж заварювати чай.


Часто люди не звертають уваги на те, як важливо кип'ятити воду, хоча це має значний вплив на багато аспектів.

Мільйони людей по всьому світу люблять такі гарячі напої, як кава або чай. Для цього у кожного вдома під рукою є електрочайник, або той, що створений для нагрівання води на плиті. У повсякденному житті цьому процесу ми не приділяємо багато часу - достатньо натиснути на кнопку або ж увімкнути газ/електронагрів. Однак про один момент повинен знати кожен - про те, чому не можна кип'ятити воду двічі.

Не слід забувати, що вода з водопроводу не є абсолютно чистою. Вона може містити різноманітні домішки, такі як хлор, який широко використовується для очищення води, а також магній і кальцій, які залишаються на стінках чайника у вигляді накипу. Ці елементи стають помітними, коли вода закипає.

Крім того, в малих дозах можна виявити у воді низку важких металів, зокрема цинк, свинець і стронцій. Тому і варто поставити кілька запитань, чи можна кип'ятити воду кілька разів і чи завдасть це шкоди організму.

По-перше, під час кипіння формується "важка вода" (оксид дейтерію), яка містить у своєму складі дейтерій і тритій — важкі ізотопи водню (D і H). Проте слід зазначити, що їхня концентрація є незначною і не може завдати шкоди здоров'ю людини.

По-друге, під час кип'ятіння води концентруються мінеральні солі. Однак рідина доходить до такої температури, що незабаром починає випаровуватися, тоді як солі залишаються і концентруються - це природний хімічний процес. Ми візуально можемо це побачити, оскільки солі випадають в осад і формується накип. Саме тому необхідно періодично чистити чайник, навіть попри те, що ці фрагменти безпечні для організму.

По-третє, органічні сполуки у воді, під час кип'ятіння, взаємодіють з "активним хлором". У результаті чого утворюються отруйні речовини.

Якщо повторно кип'ятити одну й ту ж саму воду, наприклад, два або три рази, ми знижуємо її корисні властивості, адже зменшується кількість корисних сполук. Хоча така вода й далі забезпечує організм вологою, всі її корисні елементи зникають. Тому важливо регулярно очищати чайник від накипу та кип'ятити воду лише один раз перед використанням.

Це одне з ключових питань. Від цього залежить безпека цієї рідини. Піднімати питання про те, як довго потрібно кип'ятити воду, слід лише за умови впевненості в її початковій якості. Кип'ятіння є простим способом дезінфекції. Рекомендується кип'ятити воду щонайменше п'ять хвилин, а в деяких випадках оптимальним часом буде близько 20 хвилин.

Проте, наприклад, вірус гепатиту B може залишатися життєздатним до 30 хвилин, тоді як спори збудника ботулізму втрачають свою активність лише після 360 хвилин кип'ятіння, що становить 6 годин.

Раніше УНІАН зазначав, що протягом останнього десятиріччя запаси прісної води на планеті істотно зменшилися, що може стати причиною виникнення численних глобальних викликів. Це явище пов'язане як із збільшенням бідності в окремих регіонах, так і з поширенням хвороб, викликаних споживанням забрудненої води, а також з проблемами голоду.

Також одна жінка поділилася своїм досвідом, коли вона вживала 11 склянок води щодня. Ця кількість відповідає загальним рекомендаціям щодо споживання рідини для підтримки здоров'я організму. Проте вона не зафіксувала жодних "значних змін" у своєму самопочутті.

Related posts