Дієтологи визначили п'ять "недобрих" продуктів, які насправді благотворно впливають на здоров'я вашого серця.
Численні продукти з підвищеним вмістом жиру забезпечують організм важливими поживними речовинами, які сприяють здоров'ю серцево-судинної системи.
Коли мова йде про харчування для підтримки здоров'я серця, важливо розуміти, що не всі продукти можна розділити на "погані" і "хороші". Наприклад, насичені жири часто вважають "негативними", оскільки їх надмірне споживання може підвищувати рівень холестерину та загальний ризик серцевих недуг. Проте, як зазначає дієтолог Дебора Мерфі у своїй статті для Eatingwell, зовсім не варто виключати такі "шкідливі" жири з раціону. Багато продуктів, багатих на жири, також містять важливі поживні елементи, які можуть бути корисними для здоров'я серця.
Експерти в статті назвали п'ять "поганих" продуктів, які насправді потрібно їсти, щоб поліпшити здоров'я серця, на думку експертів.
Як каже дієтологиня Олександра Касперо, нещодавній великий метааналіз показав, що заміна деяких насичених жирів на поліненасичені (наприклад, олії з насіння) пов'язана зі зниженням ризику серцево-судинних захворювань і діабету 2 типу.
Доктор Даріуш Мозаффаріан зазначає, що в ході досліджень проводилися порівняння між різними оліями, і результати показали, що олії, отримані з насіння, такі як рапсова, мають позитивні показники для серцевого здоров'я, навіть у порівнянні з оливковою олією.
Сучасні дослідження виявили, що взаємозв'язок між вживанням цільножирових молочних продуктів і ризиком розвитку серцевих захворювань є менш очевидним, ніж вважалося раніше. Крім того, результати показали, що люди, які отримують насичені жири з сирів, йогуртів або риби, мають нижчий ризик серцевих хвороб у порівнянні з тими, хто споживає їх з яловичини або вершкового масла.
Зокрема, наукові дослідження свідчать про те, що вживання йогурту та інших кисломолочних продуктів пов'язане з меншими ризиками розвитку серцевих захворювань.
Експерти одностайно вважають, що від яєць повністю відмовлятися не слід. За даними Американської асоціації кардіологів, можна вживати від 1 до 2 яєць на день. Це пов'язано з тим, що більшість досліджень, які аналізують вплив споживання яєць на здоров'я серця, показують або зниження ризиків, або відсутність будь-якого зв’язку між вживанням яєць і факторами ризику серцевих захворювань, якщо вони входять до складу раціонального харчування.
Жир є ключовим елементом, що надає салатам приємного смаку, тому його не слід ігнорувати. Насправді, багато знежирених соусів містять більше цукру, щоб компенсувати відсутність жиру. Крім того, добавлення жиру до салатної заправки сприяє кращому засвоєнню жиророзчинних вітамінів, які присутні в салатах, таких як A, E, D і K.
Також варто зазначити, що якщо додавання невеликої кількості насичених жирів у вашу заправку сприяє вживанню овочів, то це може бути виправданим компромісом. Дослідження вказують на те, що люди, які споживають більше клітковини з таких продуктів, як салати, мають знижений ризик розвитку серцевих захворювань.
"Темний шоколад, зокрема, багатий флаванолами – антиоксидантами, які можуть позитивно впливати на артеріальний тиск та загальний стан серцево-судинної системи", - зазначає Бет Старк, RDN, LDN, сертифікований дієтолог. "Флаваноли, які містяться у темному шоколаді, сприяють розширенню та розслабленню кровоносних судин, що, в свою чергу, покращує кровообіг і може допомогти знизити артеріальний тиск".
Раніше дієтологи назвали горіх, який найкраще допомагає уповільнити старіння.