До завершення року в Україні зросте вартість популярного продукту: які ціни варто очікувати?


Протягом 2025-го року макарони вже додали 10% до своєї вартості.

Вже до кінця року макаронні вироби в Україні здорожчають в межах 3-10%. Такими прогнозами діляться експерти та учасники ринку в матеріалі видання "Телеграф".

"Ціни, безсумнівно, зростуть, але це підвищення не буде значним – лише на невеликий відсоток. Наразі вартість борошна підвищилася приблизно на 3-5%. Зазвичай, через місяць після таких змін ціни продовжують підійматися. Тож можна очікувати, що в грудні подорожчають макарони", – висловив свою думку президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.

Одночасно деякі виробники мають намір збільшити вартість макаронів на значні 10%, щоб уникнути необхідності змінювати цінники в найближчі місяці.

"Я сподіваюся, що в останній декаді листопада ми підвищимо ціну і не будемо змінювати її більше. Я щиро сподіваюся, що, якщо обставини залишаться незмінними, ціна залишиться такою ж принаймні до кінця лютого, а можливо, навіть до березня", - зазначає Валерій Сердюков, керівник відділу продажів ТМ "Ярка".

Підвищення цін у окремого виробника макаронних виробів не відбувається в один момент - процес не настільки простий і має певні нюанси - тож постачальникам простіше переписувати ціни рідше, але на більший відсоток, кажуть експерти.

"Процес переговорів щодо підвищення цін є досить складним і проблематичним. Варто зазначити, що немає сенсу розпочинати його заради підняття всього на 1%. Зазвичай такі переговори ініціюються, коли витрати зростають на 3-4%, і тоді намагаються підвищити ціну на 5% на продукцію", - коментує віцепрезидент Всеукраїнської асоціації пекарів Олександр Тараненко.

Тараненко зазначає, що впродовж останніх 2-3 місяців вартість макаронів залишалася практично незмінною. В цілому, за 2025 рік їх ціна зросла приблизно на 10%.

Головними чинниками, які впливають на вартість макаронних виробів, учасники ринку називають здорожчання сировини та два основні виклики воєнного часу - відключення електроенергії, що змушує додатково витрачати на генератори та паливо для них, та брак робочих рук.

"Водіїв не залишилось, немає кому сідати за кермо. Водії, які ще до недавнього часу керували транспортом, тепер підлягають призову на службу, їх просто витягують з автомобілів. Сьогодні зарплата в 30 тисяч гривень викликає лише сміх серед водіїв, тоді як рік тому це була цілком конкурентоспроможна пропозиція," - зазначає Тараненко.

Цього року ціни на борошно зросли приблизно на 10%, що стало основною причиною поступового підвищення вартості готової продукції. Наразі компанії також мають справу з нестачею сировини високої якості.

"Для виготовлення макаронних виробів необхідно борошно з високими показниками клейковини та білка. Проте, на жаль, з кожним роком кількість такого борошна зменшується, що призводить до зростання цін у цьому сегменті значніше, ніж у середньому по ринку пшениці," - зазначає Тараненко.

Загалом вартість харчових продуктів у листопаді має залишатися на стабільному рівні з незначним здорожчанням в межах 1,5%, прогнозує в розмові з УНІАН економіст Олег Пендзин. Справжнє зростання цін через сезонний фактор припаде на грудень.

Ціни на овочі, що входять до складу борщового набору, повинні залишатися стабільними принаймні до кінця року, зазначає президент Української плодоовочевої асоціації Тарас Баштанник в інтерв'ю УНІАН. Він пояснює цю ситуацію неможливістю зберігати свіжозібраний врожай фермерів.

Related posts