Очільник Укроліяпром розповів про врожайність соняшника та обґрунтував необхідність введення мит на ріпак і сою.


Щодо причин, чому врожай соняшника в Україні виявиться нижчим за очікування, а також про механізми формування цін на олію і значення мит на ріпак та сою як важливого кроку для галузі.

Міністерство сільського господарства США (USDA) зменшило прогноз урожаю соняшника в Україні з 14,4 млн тонн до 14 млн тонн. Українська асоціація Укроліяпром це скептичніша у прогнозах - за попередніми даними в Україні цього літа зберуть 13 млн тонн соняшника, але й ця цифра неостаточна. Через посуху на півдні України, зокрема на Миколаївщині, фермери скаржаться, що соняхи буквально "горять" на полі. А у Херсонській та Запорізькій областях зафіксували нашестя сарани. Чи збере Україна достатньо соняшника у цьому сезоні, адже від цього залежать не лише ціни на олію, а й находження валюти в країну, а також чому важливі мита на ріпак та сою Еспресо розповів президент Укроліяпром Степан Капшук.

Згідно з прогнозами Укроліяпром, в Україні у 2023 році очікується збір 22 мільйонів тонн олійних культур, серед яких 13 мільйонів тонн соняшнику. Це на приблизно 2 мільйони тонн більше в порівнянні з минулим роком. Яка частина цього насіння буде перероблена в Україні, а яка відправиться на експорт?

Щодо прогнозу урожаю я чесно вам скажу, що ми будемо переглядати, можливо, в сторону зменшення. Це пов'язано, перш за все з цими погодними катаклізмами. Але в середньому десь 20-21 млн тонн олійних матимемо. На початок нового сезону наші переробні потужності сягають 21,5 млн тонн. Тобто загалом ми увесь урожай можемо переробити в Україні. Маємо велику надію, що закон, який вводить мита на експорт сої та ріпаку таки набуде чинності. Це без перебільшення історична подія для галузі.

Звісно, ми не припускаємо, що весь зібраний ріпак та соя відразу підуть на переробку. Я вважаю, що близько половини з них буде перероблено. Це орієнтовно 1,5-1,6 млн тонн ріпаку і 3,2 млн тонн сої. Також планується переробити приблизно 13 млн тонн соняшника.

Отже, насіння соняшника не буде експортуватися, а весь обсяг буде використано для переробки в Україні?

Завдяки експортним митам, більшість соняшнику, вирощеного в Україні минулого року, було перероблено, і ми експортували переважно олію, а не насіння. У випадку ріпаку перероблено лише близько 14%. Саме ці митні заходи сприяли розвитку олійно-жирової промисловості, яка стала гордістю нашої країни.

Якщо ви подивитесь на експорт аграрної там продукції з України, то що там на першому місці? Кукурудза, пшениця і олія (лише за перше півріччя цього року експорт соняшникової олії сягнув $2,77 млрд). Олія - це переробка. Тобто це заводи, зарплати, податки, підтримка армії, це додана вартість. Усі країни роблять так, щоб якомога більше сировини перероблялося всередині, бо від цього залежить економіка.

Якщо у нас почнуть виробляти більше соєвої та ріпакової олії, чи означає це на полицях наших магазинів з поряд з традиційною для нашого ринку соняшниковою з'явиться ріпакова та соєва? Чи все ж вони підуть на експорт?

На нашому ринку основним продуктом є традиційна соняшникова олія. У США та Китаї переважає використання соєвої олії, а в Європейському Союзі - ріпакової. Раніше ми намагалися впровадити соєву олію в продаж, але вона не знайшла свого місця на українському ринку. Можливо, Україна має перевагу завдяки великій кількості соняшникової олії, яку ми виробляємо в обсязі приблизно в 15 разів більше, ніж споживаємо. Конкретно, ми виробляємо близько 5,8 мільйона тонн, тоді як споживання складає лише 300 тисяч тонн. Це робить соняшникову олію досить доступною, хоча в деяких країнах, зокрема в Китаї, її сприймають як елітний продукт. Під час моєї поїздки до Китаю місцеві жителі називали нашу соняшникову олію "золотою" та підкреслювали її користь для здоров'я.

Соняшникова олія справді краща за якістю від соєвої і ріпакової, чи це все ж пов'язано з харчовими традиціями країни?

Насамперед українська соняшникова олія точно не ГМО. Крім того, у нас почали вирощувати високоолеїновий соняшник, хоча його ще небагато. У ньому вміст олеїнової кислоти (омега-9) 82% і більше. Це надзвичайно цінний новий продукт. Такий соняшник переробляє мала кількість заводів. Загалом у харчуванні має бути суміш: і олеїнова, і лінолева (омега-6) і омега-3. Такий продукт був би максимально корисним, але, звичайно, він уже був би дорожчим.

Чи можете спрогнозувати, якими будуть ціни на олію з нового урожаю в Україні?

Я не можу давати прогнози щодо цін. Навіть Антимонопольний комітет заборонив мені це робити, оскільки це може бути сприйнято як вплив на ринок. Але якщо вас цікавить, чому літр соняшникової олії у нас коштує 80 гривень, я із задоволенням поясню. Ціна на соняшник коливається в межах 26-27 тисяч гривень за тонну, а для виготовлення одного центнера олії потрібні приблизно 2,4 тонни соняшника.

Цінова стратегія на олії в значній мірі визначається умовами на глобальних ринках. Це досить складна система. Якщо виробництво певного виду олії знижується, ринки намагаються компенсувати цей брак, використовуючи інші види олій, переважно тропічні, такі як пальмова. Окрім того, на ціни також впливають виробництво біодизельного пального та коливання вартості нафти.

Щодо цін в Україні, то я ходжу по магазинах. І от коли я заходжу в супермаркет і бачу, що стоїть пляшка води на букву "Р", яка коштує 76 грн чи та ж "Боржомі", і 70 грн пляшка олії, мені хочеться плакати.

Related posts