Вкладаючи ресурси в здорове харчування для дітей сьогодні, ми створюємо основи для здорової нації. У Києві пройшов саміт, присвячений продовольчій безпеці.


У Києві пройшов міжнародний саміт з питань продовольчої безпеки під назвою "Food from Ukraine", який став новим етапом ініціативи "Grain from Ukraine". У заході взяли участь делегати з більш ніж 40 країн та провідних міжнародних організацій. Цей саміт слугував майданчиком для координації зусиль у розробці ефективних рішень, спрямованих на забезпечення глобальної продовольчої безпеки.

Окреме пленарне засідання було присвячене харчуванню дітей як ключовому елементу світової харчової безпеки. Доступ до збалансованого харчування у школах є критично важливим не лише для здоров'я дітей, а й для стійкості економік: правильні харчові звички з раннього віку запобігають розвитку серцево-судинних та інших неінфекційних захворювань у дорослому житті, які створюють тиск на системи охорони здоров'я.

"У школі формуються харчові звички, від яких залежить здоров'я людини на все життя. Торік в Україні вперше було проведено дослідження щодо дитячого ожиріння у межах Європейської ініціативи ВООЗ - COSI. Надлишкову масу тіла мають 22,96% дітей 6-8 років, із них 9,13% мають ожиріння. Серед причин - малорухливий спосіб життя, брак овочів і фруктів у раціоні та надмірне споживання солі й цукру. Це прямий шлях до серцево-судинних і інших неінфекційних хвороб у дорослому віці. Завдання держави - створити таке шкільне середовище, яке допоможе дітям обирати корисну їжу щодня. Тому ми оновили норми харчування, підвищили вимоги до якості страв і системно відстежуємо результати. Інвестуючи у здорове харчування дітей сьогодні, ми закладаємо фундамент здорової нації", - прокоментував заступник Міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Андрій Сташків, заступник Міністра освіти і науки України, презентував результати реформування шкільного харчування та окреслив наступні етапи: "Наша мета полягає в тому, щоб забезпечити кожну дитину в школах гарячими та корисними стравами. На даний момент ми обслуговуємо 1,85 мільйона учнів, і плануємо збільшити цю цифру до 3 мільйонів. Однак, без модернізації інфраструктури та підготовки кухарів, це завдання залишається складним. Тому ми продовжуємо інвестувати в нових фахівців, підвищувати професійну кваліфікацію кухарів, оновлювати кухонні приміщення та розширювати мережу фабрик-кухонь".

Незважаючи на повномасштабний конфлікт, Україна продовжує бути надійним союзником у забезпеченні світової продовольчої стабільності, одночасно впроваджуючи новітні методи дитячого харчування в навчальних закладах.

У 2023 році наша країна стала частиною міжнародної ініціативи, що об'єднує понад 100 держав - Коаліції шкільного харчування (School Meals Coalition). Основною метою цієї програми є забезпечення кожної дитини доступом до здорового та збалансованого харчування в навчальних закладах до 2030 року. Участь у цій Коаліції відкриває для України нові можливості для обміну досвідом у сфері реформування шкільного харчування та впровадження кращих світових практик.

Учасники саміту "Food from Ukraine" прийняли спільну декларацію, в якій підтвердили свої зобов'язання та визначили основи для подальших заходів міжнародної спільноти, спрямованих на боротьбу з голодом та підтримку уразливих спільнот.

Реформа харчування у школах, яка була започаткована першою леді України Оленою Зеленською у 2020 році, продовжується. Метою цього процесу є забезпечення дітей в українських навчальних закладах якісними, корисними та смачними стравами, а також популяризація здорового харчування в кожній родині. Вже помітні позитивні результати: понад 1600 харчоблоків було модернізовано, 1,85 мільйона дітей отримують безкоштовні гарячі обіди, а більш ніж 9 тисяч кухарів пройшли підготовку в сучасних кулінарних центрах.

Related posts