Куліш з Полтавщини: оригінальний рецепт легендарної страви козаків.
РБК-Україна (проєкт Styler) ділиться інформацією про приготування кулішу за традиційним полтавським рецептом, посилаючись на кулінарний YouTube-канал "Всесвіт Рецептів".
Щоб приготувати куліш за традиційним рецептом з Полтавщини, вам знадобляться такі інгредієнти:
Завдяки простоті приготування, куліш можна з легкістю зробити як під час походу, так і вдома, використовуючи велику каструлю з товстими стінками. Початково в рецепті кулішу не було картоплі, але з часом її почали додавати для збільшення поживності страви.
Перед приготуванням пшоно варто замочити не менше ніж на три години. Звичайне та копчене сало слід нарізати на дрібні кубики.
Як нарізати сало для кулешу (скриншот / Всесвіт Рецептів)
А от свинину нарізають на кубики, дещо більші за розміром. Тоді м'ясо відчуватиметься в страві.
Ось як підготувати свинину для приготування кулешу (скріншот / Кулінарний Всесвіт)
Промийте моркву і картоплю, після чого очистіть їх від шкірки. Картоплю наріжте на кубики середнього розміру, а моркву - на менші шматочки. Цибулю очистіть і також наріжте кубиками.
Розігрійте казанок або глибоку каструлю до максимальної температури. Спочатку треба обсмажити звичайне сало.
Після того, як висмажиться жир, додають копчене сало. Саме цей продукт надає страві особливого смаку. Трохи згодом треба додати свинину та обсмажити її до рум'яної скоринки.
Потім приправте сіллю і перцем на свій смак, ретельно перемішайте м’ясні інгредієнти і додайте в казан нарізану цибулю. Смажте до досягнення золотистого відтінку цибулі, а потім додайте моркву.
Приправа для кулешу (зображення / Всесвіт Рецептів)
Коли морква стане ніжною, до обсмаженої основи кулешу додайте 1,5 літра води. Доведіть рідину до кипіння, а потім додайте картоплю та пшоно.
Змішайте кашу та накрийте каструлю кришкою. Очистіть і подрібніть часник, потім додайте його до кулішу і влийте в кашу залишок води.
Для приготування куліша варіть його до тих пір, поки картопля і пшоно не стануть м'якими, час від часу помішуючи. Якщо бажаєте, щоб каша була більш густою, збийте яйця в окремій мисці, а також очистіть і наріжте зелень.
Після того, як куліш буде готовий, додайте яйця, ретельно перемішуючи, і продовжуйте готувати страву на вогні ще 3-5 хвилин. Потім всипте свіжу зелень і знову перемішайте куліш. Для ще більшого смаку, дайте страві настоятися протягом 10 хвилин після приготування. Ця козацька каша стане ще смачнішою!