На водоспаді Шипіт зафіксовано спалах гострої кишкової інфекції. Вже 38 осіб захворіли - BBC News Україна.

Кількість осіб, які захворіли на гостру кишкову інфекцію після відвідування водоспаду Шипіт у Карпатах, досягла 38. Цю інформацію оприлюднив Закарпатський обласний центр контролю та профілактики захворювань.
Повідомлення про те, що люди потрапили в лікарню з гострою кишковою інфекцією після того, як побували на фестивалі біля Шипота, почали з'являтися ще кілька днів тому.
Про це повідомляли у медичних центрах, а також писали в соцмережах ті, хто недавно повернувся із Шипота.
"Ми відвідали Шипіт. Місцеві показали нам джерело, звідки можна пити воду. Однак протягом двох днів вся компанія з шести осіб страждала від отруєння", - поділилася своїми враженнями користувачка Дар'я на платформі Threads чотири дні тому.
Недалеко від водоспаду, на мальовничій галявині в околицях села Пилипець, що у Міжгірському районі, щороку молоді люди збираються на неофіційний фестиваль хіпі "Шипіт". Ця традиція триває з 1993 року.
Учасники з'їжджаються туди на Івана Купала, який донедавна святкували в перші дні липня.
Вони облаштовують на відкритій простору намети, насолоджуються часом разом, готують м'ясо на багатті, а кульмінацією вечора стає запалення великої ватри.
За інформацією Закарпатського обласного центру контролю та профілактики хвороб, 28 осіб, у яких діагностували гостру кишкову інфекцію, мешкали в наметах і брали участь у неформальному фестивалі для молоді.
Ще десятеро людей не брали участь у фестивалі, але були на екскурсії біля водоспаду Шипіт, який є одним із найбільш популярних місць серед туристів у цих краях.
Лікарі повідомляють, що немає важкохворих пацієнтів, а в більшості випадків стан здоров'я людей можна охарактеризувати як середньої тяжкості.
В медичному центрі повідомили, що люди використовували воду з водоспаду Шипіт для пиття та приготування страв.
Епідеміологічне розслідування ще триває.
Медики попереджають, що під час відпочинку на природі слід уникати вживання некип'яченої води з природних джерел.
Крім того, важливо забезпечити правильні умови для зберігання продуктів, особливо в спекотну погоду, а також дотримуватись основних норм особистої гігієни.