Топові сорти гарбуза для України: які з них варто вирощувати в цьому сезоні

Ділимося інформацією про найсмачніші види, а також ті, що варто вирощувати заради отримання насіння.
В Україні гарбуз вважається сезонним, проте завжди користується великою популярністю. В осінній період його активно купують, і полиці магазинів швидко спорожнюються. Крім того, гарбузове насіння також має високий попит завдяки своїм корисним властивостям для організму.
Сьогодні ми поговоримо про найсмачніші сорти гарбуза та оберемо той, який найкраще підходить для отримання великої кількості насіння. Крім того, нагадаємо, коли саме слід висаджувати гарбузові насіння в відкритий грунт.
В Україні існує безліч хороших сортів, які варто спробувати виростити. Складно сказати, який найкращий сорт гарбуза, оскільки в кожного з них є свої особливості.
Розглянемо сорт гарбуза, що належить до середньопізньої категорії – Арабатський. Цей гарбуз має форму груші і може досягати ваги до 20 кг, хоча його середній показник складає близько 5 кг. М'якоть цього плоду відзначається соковитістю, приємним ароматом та солодким смаком, що нагадує горіхи та ваніль.
Одним із найсолодших вважається сорт гарбуза Медовий десерт. Він ранньостиглий, округлої форми. Відрізняється медовим смаком і соковитою м'якоттю, виростає до 11 кг.
Гарбуз Динний є середньостиглим. У нього кулясті плоди з товстою темно-помаранчевою шкіркою. У цьому гарбузі дуже багато вітамінів і підвищена цукристість. Виростає до 15 кг.
Пізньостиглий сорт Перлина також цінується за свої смакові якості. У нього тонка темно-зелена шкірка і грушоподібна форма. Плоди виростають до 8 кг.
Середньостиглий сорт Новинка відрізняється яскравим оранжево-рожевим відтінком. Її м'якоть містить високий рівень аскорбінової кислоти, а вага плодів може досягати 8 кг.
Сорт гарбуза Хоккайдо дуже популярний у Японії, але й у нас його часто купують і садять. На відміну від інших видів цей гарбуз можна їсти цілим. Після термічної обробки навіть шкірка стає ніжною і смачною.
Плід може досягати ваги до трьох кілограмів, має або грушоподібну, або округлу форму, а також приємно пахне мускатним горіхом. Його м'якоть на смак трохи нагадує смажені каштани.
Перейдемо до того, який вибрати сорт гарбуза на насіння. Для цих цілей підійдуть не всі представники цієї культури. Важлива не тільки наявність великої кількості насіння, а й його смакові якості.
Найкраще зупинити свій вибір на ранньо- і середньостиглих сортах великоплідних і твердошкірих гарбузів. Це можуть бути як наші сорти, так і закордонні.
Якщо розглядати цю тему більш детально, то для зазначених цілей ідеально підійдуть сорти, такі як Альтаїр, Лель, Народний, Південний, Свєтєнь, Український багатоплідний та інші подібні варіанти. При придбанні насіння важливо уточнити мету вирощування гарбуза.