Не тільки банош: три унікальні рецепти української каші.
Токан — це традиційна страва бойків та гуцулів, що має схожість з баношем (скріншот / Закарпатська Господиня).
Токан, кашу з кукурудзяної крупи готують на Закарпатті та Прикарпатті, щоправда, в другому регіоні до неї додають картоплю. А от каша з Закарпаття схожа на банош, але відрізняється способом приготування та консистенцією.
Щоб приготувати токан, знадобляться наступні продукти:
Як приготувати токан?
На відміну від баноша, що зазвичай готується на основі вершків або молока, токан готують на воді. У деяких інших районах цю страву іноді називають "мамалига".
Кукурудзяну крупу необхідно обирати дрібного помелу. Налийте в каструлю воду та одразу підсоліть, поставте на вогонь.
Сало наріжте на тонкі скибочки та присмажте до скоринки. В киплячу воду поступово всипте частину крупи, створюючи ложкою вихор в рідині.
Помішуючи, доведіть кашу до кипіння та додайте борошно. Тоді всипте решту крупи, перемішайте, і додайте масло.
Регулярно перемішуйте кашу, щоб запобігти її пригоранню. Через 10-15 хвилин, коли страва буде готова, покладіть на тарілку бринзу, а потім залийте її кашею.
Перед тим як подавати, обов'язково додайте шкварки до токану.
Ця каша з Вінниччини має кольори, схожі на пташку (фото: Якушинецька громада)
Ця неповторна каша, рецепт якої був виявлений у селі Дашківці Вінницької області, включена до Національного списку об'єктів нематеріальної культурної спадщини. "Зозулю" готують виключно в Дашківцях, що входять до складу Якушинецької громади на Вінниччині.
Щоб приготувати пшоняну кашу з маком, вам знадобляться наступні інгредієнти:
Як приготувати кашу "Зозуля"
Спочатку необхідно замочити пшоно та мак в окремих мисках. Краще робити це на ніч, на 8-10 годин.
Потім потрібно злити з пшона воду, перекласти його в каструлю та залити холодним молоком. Після цього його потрібно відварити на в середньому вогні до напівготовності, пшоно має збільшитись вдвічі.
Змішайте яйця з цукром до однорідної маси, а потім акуратно введіть їх у кашу. Відцедіть рідину з маку і додайте його в "Зозулю" разом з половиною масла.
Перемішайте кашу й варіть її приблизно 25-30 хвилин. Потім введіть залишок масла і сіль, накрийте каструлю кришкою та дайте каші готуватися ще 30 хвилин. Після цього ваша "Зозуля" буде готова.
Качана каша (скриншот / НАШІ БЕСАГИ - їжа та напої)
Як зазначає етнологиня Олена Щербань, качану кашу готували на Полтавщині та Житомирщині з кульок тіста, в кожну закатавши пшонинку. Щоб каша була ситною, в неї додавали м'ясо.
Щоб приготувати качану кашу, вам знадобляться такі інгредієнти:
Як приготувати качану кашу?
Спочатку треба приготувати саму кашу. Для цього потрібно розбити яйця в миску та розмішати до однорідної консистенції.
В окрему велику миску потрібно всипати пшоно, та трохи полити його яйцем (радять набирати яйце виделкою). Чим більше миска - тим краще, адже для викачування каші треба багато місця.
Після цього слід обережно прокатати пшоно долонею, щоб воно рівномірно покрилося яйцем. Далі додайте до пшона 1 столову ложку борошна і продовжуйте катати його в долонях, поки не сформуються кульки.
Ці дії слід виконувати, поки не витратите всі яйця. Кількість борошна не є фіксованою, оскільки кожен сорт має свої особливості.
Скачану кашу необхідно підсушити в духовці - після цього її можна зберігати до місяця. Для самої страви знадобиться 350-400 г скачаних кульок.
Приготування каші на м'ясному бульйоні починається з доведення м'яса разом із очищеною цибулею до кипіння. Не забудьте додати сіль, перець та лавровий лист для аромату. Під час варіння важливо періодично знімати піну з поверхні бульйону.
Коли м'ясо досягне повної готовності, слід вийняти цибулю та м'ясо, а в каструлю додати кашу. Каша готується в співвідношенні 1:3 на невеликому вогні.
Приготування каші займає значний час. На завершальному етапі важливо внести шматочок масла і нарізане м'ясо.