В Україні м'ясо, яке користується великим попитом, може суттєво подорожчати: експерт пояснив причини цього явища.


Протягом року вартість цього типу м'яса зросла на 60%.

Ціни на свинину в Україні можуть зрости внаслідок скорочення поголів'я. Таку інформацію в коментарі для УНІАН надав аналітик УКАБ Максим Гопка.

З початку цього року вартість свинини зросла на 34%, а в річному вимірі - на 60%, повідомляють експерти. Цей ріст цін зумовлений зменшенням поголів'я свиней до 4,5 мільйонів голів взимку, яке сталося в основному у приватних господарствах.

Нестача пропозиції на внутрішньому ринку призвела до підвищення цін. Відповідно до даних УКАБ, у вересні ціни на живу вагу свиней беконних порід коливалися між 98 і 100 грн/кг, залежно від регіону.

"Все це стимулювало імпорт. Лише у серпні 2025 року було ввезено 4,6 тис. тонн м'яса, що на 48% більше, ніж у липні. Загалом за вісім місяців цього року імпорт склав 14,9 тис. тонн - у 7,8 раза більше, ніж за аналогічний період 2024-го. Це найвищий показник із 2022 року", - зазначив Гопка.

Згідно з прогнозами фахівця, до завершення року обсяги закупівель можуть досягти принаймні 25 тисяч тонн, причому більша частина постачань буде здійснена у другій половині року.

Одночасно в країнах Європейського Союзу відзначається падіння цін на живець, що робить їх ринки особливо привабливими для українських закупівель. В результаті, імпорт почав розглядатися як альтернативне джерело сировини.

"Ймовірно, скорочення імпорту стане можливим лише за рахунок поступового нарощення поголів'я свиней, що у перспективі позначиться і на внутрішніх закупівельних цінах", - вважає Гопка.

Згідно з інформацією Державної служби статистики, на 1 вересня 2025 року в Україні налічувалося 4,8 мільйона свиней, що на 5% менше в порівнянні з минулим роком, але на 7% більше, ніж на початку січня. Незважаючи на приріст у 330 тисяч голів з початку року, ринок продовжує стискатися, зазначає експерт Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ). Відновлення поголів'я, в основному, спостерігається в підприємницькому секторі, який зараз складає 65% загальної чисельності свиней.

Ціни на свинину на Столичному ринку в Києві залишаються стабільними протягом останніх двох тижнів, згідно з інформацією на веб-сайті.

Отже, ребро реалізується за ціною 230 грн за кілограм, а вирізка коштує на 100 гривень більше. Свинячий биток оцінюється в 270 грн за кілограм, задня частина - в 225 грн за кілограм, а лопатка - в 220 грн за кілограм. Свинячий ошийок подешевшав на 20 гривень з минулої п'ятниці і тепер коштує 350 грн за кілограм.

Ціни на свинячий гуляш і фарш становлять 175 та 170 гривень за кілограм відповідно.

У Асоціації "Свинарі України" прогнозують, що в Україні до кінця року зростуть ціни на свинину. Серед причин називають постійне здорожчання собівартості виробництва. Суттєву роль наприкінці листопада - на початку грудня має відіграти і сезонний фактор.

В Україні спостерігається скорочення кількості свиней, що, зокрема, викликане безперервними обстрілами з боку Росії. Нещодавно під час великої атаки на ферми в Харківській області загинуло 13 тисяч свиней.

Related posts