Знищують ваш травний тракт: лікар вказав на сім помилок, яких варто терміново уникати під час сніданку.


Сніданок вважається найсуттєвішою їжею протягом дня, оскільки він надає нам необхідну енергію для активності. Дослідження показують, що вживання збалансованих продуктів на початку дня, таких як вівсянка, яйця чи йогурт з мюслі, допомагає уникнути переїдання. Однак провідний експерт у галузі здоров'я кишечника застерігає, що багато людей мають певні звички під час сніданку, які можуть негативно впливати на роботу їхнього кишківника.

Цю інформацію повідомляє Daily Mail.

Каліфорнійський гастроентеролог Саурабх Сеті підкреслив, що пропуск сніданку є однією з семи найбільш поширених помилок, які роблять люди щодня.

Експерт пояснив, що пропуск сніданку може призвести до накопичення кислоти в організмі та зниження активності кишечника.

Дослідження також вказують на те, що пропуск сніданку асоціюється з підвищеним ризиком розвитку ожиріння, діабету другого типу та гіпертонії.

Вчені пояснюють, що коли шлунок виробляє надлишок кислоти, ця кислота роз'їдає слизову оболонку шлунка та стравоходу (горла), спричиняючи проблеми, наприклад, печію.

Крім того, якщо перистальтика кишечника є недостатньо активною, це може призвести до ряду проблем зі здоров'ям, таких як запори, відчуття здуття або біль у животі.

Гастроентеролог Сеті підкреслив, що важливо снідати протягом години після того, як ви прокинулися.

Ще одна поширена помилка, що трапляється під час сніданку, - це вживання кави на порожній шлунок, що може збільшити ймовірність виникнення рефлюксу (зворотний рух вмісту з порожнистих органів, переважно шлункового вмісту до стравоходу - Ред.).

Дослідження вказують на те, що кофеїн стимулює шлункову секрецію кислоти. Це може призвести до ряду неприємних проявів, таких як печія, нудота, блювота, хронічний кашель та неприємний запах з рота.

"Перед тим як насолодитися кавою, випийте склянку води і з'їжте щось легке, наприклад, горіхи або банан", - рекомендую лікар Сеті.

Він також зауважив, що людям слід уникати вживання сухих солодких сніданків та граноли, оскільки вони багаті на рафінований цукор.

Фахівці пояснюють, що такі страви можуть викликати різкий "стрибок цукру в крові", після якого людина швидко відчує, що енергія вичерпалася, і буде відчувати втому вже посеред ранку.

Ще однією поширеною помилкою, на яку звертає увагу лікар Сеті, є вживання кави з підвищеним вмістом жиру, зокрема, кави з додаванням масла та кокосової олії.

Згідно з думкою багатьох популярних інфлюенсерів, значна кількість жиру в напоях може підвищити рівень енергії, поліпшити фокусування та сприяти підтримці здорової ваги. Однак, численні дослідження науковців ставлять під сумнів ці твердження.

Гастроентеролог Сеті підкреслив, що цей напій позбавлений живильних речовин і може спричинити почуття голоду, а також підвищити ймовірність розвитку кислотного рефлюксу.

Щоб отримати збалансований сніданок, що забезпечить тривалу енергію, лікар радить обов'язково додавати до ранкових страв білкові продукти та клітковину. Наприклад, чудовим варіантом буде поєднання яєць з цільнозерновим хлібом.

У той же час Сеті вказував на п'яту помилку — це сніданок "на ходу". Лікар зазначив, що коли ми їмо поспіхом, наш організм починає відчувати стрес і занепокоєння. Це, в свою чергу, призводить до недостатньої продукції травних ферментів, що може спричинити дискомфорт і здуття живота.

З іншого боку, якщо ви будете спокійно сидіти і повільно смакувати їжу, це сприятиме кращому травленню.

Водночас поширеними помилками, яких припускаються люди під час сніданку, є вживання великої кількості різноманітних соків та "ігнорування гідратації вранці" (не вживання води).

Для того щоб успішно розпочати ранок і уникнути численних неприємностей, медик рекомендує почати день з випитої склянки води.

Лікарі раніше поділилися дев'ятьма ранковими звичками, здатними суттєво вплинути на ваше життя. Фахівці підкреслюють, що початок дня може визначити його загальний настрій — від поліпшення уваги та зменшення стресу до підтримки здоров'я хребта та належного травлення.

Related posts