Сім неймовірних користей коріандру для вашого здоров'я
Коріандр -- популярна приправа, яку часто додають під час приготування національних страв різних народів. Вона є спорідненою моркві, петрушці та селері. Коріандр ще також називають кінзою або китайською петрушкою. Що лікує коріандр і чому його потрібно додати до свого раціону?
Коріандр зазвичай застосовують у приготуванні супів та сальси. Ця пряність відмінно підходить для традиційних страв Індії, Азії та країн Близького Сходу. Листя кінзи часто використовують цілком, тоді як насіння коріандру зазвичай додають у меленому або сушеному вигляді.
Коріандр має безліч позитивних впливів на наш організм, тому важливо включити його в свій щоденний раціон. Ось сім ключових вигод цього рослинного компонента для нашого здоров'я.
Сприяє зменшенню концентрації цукру в крові.
Відомо, що підвищений рівень глюкози в крові може призвести до виникнення діабету II типу. Включення насіння та олії коріандру до вашого харчування може сприяти зниженню цього показника. Проте, особам, які використовують медикаменти для контролю діабету або мають низький рівень цукру, слід обережно ставитися до вживання цього приправи.
Згідно з результатами досліджень, проведених на тваринах, насіння коріандру можуть суттєво знижувати рівень глюкози в крові та стимулювати вироблення ферментів, що сприяють виведенню цукру. Наприклад, експеримент на щурах з ожирінням та підвищеним рівнем цукру в крові продемонстрував, що одноразова доза екстракту насіння коріандру (20 мг на 1 кг маси тіла) знижує рівень глюкози на 4 ммоль протягом 6 годин. Цей ефект подібний до дії препарату глібенкламід, який також використовується для контролю цукру в крові.
Схоже дослідження продемонструвало, що аналогічна доза екстракту насіння коріандру сприяла підвищенню вивільнення інсуліну у щурів, які страждали на цукровий діабет, в порівнянні з контрольними особинами.
У коріандрі містяться антиоксиданти, що сприяють зміцненню імунної системи.
Антиоксиданти, які містяться в коріандрі, запобігають пошкодженню клітин, що спричинене вільними радикалами та борються із запаленнями в тілі. Сполуки терпінен, кверцетин, токофероли мають протираковий, імуностимулюючий та нейропротекторний ефект. Це показали дослідження, що були проведені на тваринах.
Наприклад, одне з таких досліджень показало, що антиоксиданти в насінні коріандру зменшують запалення та уповільнюють ріст ракових клітин легенів, молочної залози, простати, товстої кишки.
Приносить користь здоров'ю серця
Дослідження на тваринах показали, що коріандр здатен зменшувати ризики, пов'язані з серцевими захворюваннями, зокрема, рівень холестерину та артеріальний тиск. Екстракт коріандру володіє сечогінними властивостями, що сприяє виведенню надлишкової рідини та натрію з організму. Це, в свою чергу, може призвести до зниження кров'яного тиску.
Дослідження виявили, що у щурів, яким давали екстракт насіння коріандру, спостерігалося помітне зменшення рівня шкідливого холестерину та підвищення рівня корисного холестерину.
Багато людей впевнені, що вживання гострих спецій і трав, таких як коріандр, допомагає зменшити споживання натрію. А це позитивно впливає на роботу серця. Наприклад, у тих людей, які споєживають велику кількість коріандру у порівнянні з іншими спеціями, нижчий рівень серцевих захворювань у порівнянні з тими людьми, хто у своїй дієті споживає більше солі та цукру.
Може захистити здоров'я мозку
Безліч захворювань мозку, таких як хвороба Паркінсона, розсіяний склероз і хвороба Альцгеймера, мають зв'язок із запальними процесами. Коріандр відомий своїми протизапальними властивостями, які можуть сприяти захисту від цих недуг.
Дослідження, виконане на щурах, виявило, що екстракт коріандру має захисний ефект на нервові клітини, які зазнали ушкоджень внаслідок наркотичних нападів. Це захисне діяння, ймовірно, зумовлене антиоксидантними властивостями цієї рослини.
Ще одне дослідження на мишах довело, що коріандр здатний покращувати пам'ять. А це свідчить, що рослину потрібно вживати за хвороби Альцгеймера.
Дослідники також вважають, що екстракт коріандру може сприяти зниженню рівня тривоги. Експерименти на тваринах виявили, що коріандр демонстрував ефекти, подібні до тих, що надає діазепам — відомий препарат для лікування тривожних розладів.
Сприяє покращенню травлення та підтримує здоров'я кишечника.
Олія, що добувається з насіння коріандру, може позитивно впливати на процес травлення. У рамках восьмитижневого дослідження, в якому взяли участь 32 особи із синдромом подразненого кишківника, було виявлено, що прийом 30 крапель цього екстракту тричі на день сприяє зменшенню болю в животі, здуття та загального дискомфорту.
У медицині Ірану екстракт коріандру застосовують для стимуляції апетиту. У одному з досліджень, проведених на гризунах, було встановлено, що ця трава сприяла збільшенню апетиту у тварин у порівнянні з контрольною групою, яка отримувала тільки воду.
Коріандр бореться з інфекціями
В цій спеції містяться антимікробні сполуки, які допомагають боротися з деякими інфекціями і хворобами харчового походження. Наприклад, додеценал може боротися з сальмонелою, що спричиняє небезпечне харчове отруєння та щорічно вражає велику кількість людей.
Насіння коріандру є однією з кількох індійських спецій, які допомагають боротися з бактеріями, відповідальними за інфекції сечовивідних шляхів. А коріандрову олію використовують в антибактеріальних препаратах, адже вона здатна боротися з внутрішньолікарняними інфекціями та захворюваннями.
Ця приправка здатна забезпечити захист вашій шкірі.
Зокрема, коріандр застосовується для боротьби з дерматитом. Одне з досліджень показало, що його можна ефективно комбінувати з іншими заспокійливими речовинами для лікування пелюшкового дерматиту у малюків.
Інші наукові роботи вказують на те, що антиоксиданти, наявні в екстракті коріандру, сприяють захисту клітин від ушкоджень, які викликають процеси старіння шкіри, а також негативного впливу ультрафіолетових променів.
Сік коріандру може бути корисним у терапії ряду шкірних проблем, таких як пігментація, акне, а також надмірна сухість чи жирність шкіри.
Ознайомтеся також з: