У Німеччині виникла безпрецедентна криза у виноробній галузі, яка стала історичною подією.


Німецька виноробна індустрія стикається із серйозними викликами, незважаючи на те, що виноградарі відзначають високу якість врожаю 2025 року.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на DW.

У звіті, представленому Німецькою асоціацією фермерів, повідомляється, що продукція цього року відзначалася надзвичайною якістю. Проте, економічні умови описуються як безпрецедентно складні.

У звіті вказується, що оптові ціни на вино, які коливаються в межах 40-60 центів за літр, суттєво нижчі за собівартість виробництва, що складає приблизно 1,20 євро (1,42 долара).

Президент Асоціації фермерів Йоахім Руквід заявив, що галузь переживає найгіршу кризу за останні десятиліття, і попередив, що в результаті цього можуть бути втрачені великі площі виноградників.

Згідно з доповіддю, частка німецького вина на внутрішньому ринку впала до 41%. Експорт також постраждав, оскільки мита США вдарили по найважливішому зовнішньому ринку Німеччини.

Кількість врожаю виявилася вкрай низькою. Виробництво вина у 2025 році становило 7,3 мільйона гектолітрів, що на 16% менше за середні показники за останнє десятиліття, і стало найнижчим показником з 2010 року.

У великих регіонах, таких як Рейнгессен, Пфальц, Баден і Вюртемберг, спостерігалося зниження врожайності на 20% у порівнянні з попереднім роком. Тим часом, у таких областях, як Мозель, Саксонія та Заале-Унструт, врожай відновився після зимових морозів у 2024 році.

Усі 13 виноробних районів Німеччини відзначили надзвичайно високу якість врожаю винограду. Асоціація підкреслила, що вина, отримані з урожаю 2025 року, відрізняються насиченим ароматом, концентрацією та елегантністю. Маленькі ягоди та ретельний відбір сприяли підвищенню якості, хоча й призвели до зменшення обсягів виробництва. Близько 66% німецького вина реалізується через мережі супермаркетів.

У 2024 році в Німеччині було продано близько 6,8 мільярда літрів пива, що є найнижчим показником з 1993 року.

Related posts