У столиці США продемонстрували, якою була їжа українців в період Голодомору.
Кора дуба, трава, очистки від картоплі, насіння льону та кропива – ці прості складові стали основою для страв, які українці готували в часи Голодомору, аби вижити. У Вашингтоні ентузіасти вирішили відтворити деякі з цих рецептів і створити виставку, метою якої є привернення уваги американців до трагічних сторінок історії України.
Цю інформацію поділився з Укрінформом один із авторів концепції, Руслан Фалков, який обіймає посаду директора з міжнародних та урядових зв’язків в Українському домі, а також є співзасновником і керівником ресторану "РУТА".
"Ця спільна акція, організована Українським домом та рестораном "РУТА", має на меті підвищити обізнаність про жахи Голодомору", - зазначив Фалков.
Він акцентував увагу на тому, що усі рецепти були зібрані з добірки Миколи Бондаренка під назвою "Україна 1933: Кулінарна книга". У цій праці автор зібрав свідчення представників старшого покоління, які пережили штучний голод за сталінських часів. Письменник проводив бесіди зі старожилами, які ділилися з ним спогадами про своє незвичайне "меню".
"Ми вивчили рецепти страв, що готувалися в різних регіонах України під час Голодомору, і втілили деякі з них у нашому ресторані, організувавши окрему експозицію в Українському домі", - зазначив директор ресторану "РУТА".
Він зазначив, що люди мають можливість прийти і на власні очі переконатися, яку їжу змушені були вживати українці, щоб вижити в умовах жорстоких репресій сталінського режиму.
"В центрі нашої експозиції представлено суп, приготований із соснових шишок, дубових гілок та кори. Також ми створили оладки з картопляних очищень, змішаних із травами та насінням льону. Окрім цього, в деяких регіонах України використовували борошно, до якого додавали трави та запікали, щоб отримати коржики", - поділився він.
Відвідувачі виставки також можуть побачити, як виглядав трав'яний хліб - з трави та насіння льону; оладки з кропиви; а також кора дубу, парена з борошном.
"Це достатньо емоційне нагадування про Голодомор. Ці страви дуже контрастують із багатою українською кухнею, яку ми знаємо зараз",- підкреслив Руслан Фалков.
Виставка працюватиме до кінця листопада та буде відкрита для всіх відвідувачів Українського дому в Вашингтоні.
Як повідомляв Укрінформ, у столиці США в п'ятницю відбулася меморіальна церемонія зі вшанування пам'яті жертв Голодомору 1932-33 років в Україні. На неї зібралися члени Української громади в США, іноземні дипломати, представники американської влади, духовенства, журналісти, а також американці й представники інших націй, які підтримують Україну.