У одному пакеті чаю виявлено мільярди часток мікропластика: науковці застерегли населення про потенційну загрозу.


Дослідники з Автономного університету Барселони (Іспанія) здійснили нове дослідження, яке виявило, що чай у пакетиках може негативно впливати на здоров'я. Як зазначають науковці, один пакетик може вивільняти мільярди небезпечних мікропластикових частинок в організм.

У ході своїх досліджень науковці з'ясували, що значна частина мікропластику поглинається клітинами кишечника, що відповідають за вироблення слизу. Проте деякі з цих часток можуть проникати в ядро клітини, де зберігається генетичний матеріал, як зазначає MailOnline. Водночас, питання про те, який саме довготривалий вплив цей мікропластик може мати на здоров'я людини, залишається відкритим.

"Науковці відзначають, що можливі наслідки екологічних мікро- та нанопластиків (MNPL) для людського здоров'я стають предметом зростаючого занепокоєння. Окрім екологічного впливу, важливими джерелами проблеми вважаються також упаковки харчових продуктів, включаючи пакети з травами та чай."

Раніше проведені дослідження вказали на те, що упаковка їжі є одним з головних джерел мікропластикових частинок. Проте, досі існує недостатня кількість досліджень, що стосуються обсягу пластику, який ми споживаємо через чайні пакетики.

Дослідницька група вивчала мікропластик, що вивільняється з трьох поширених видів чайних пакетиків, які легко знайти в будь-якому супермаркеті: нейлонових, поліпропіленових та виготовлених з невідомих полімерних фільтрів.

Для кожного виду чайних пакетиків дослідники помістили 300 одиниць у 1-літрову ємність з 600 мл води, нагрітої до 95°C. Команда виявила, що у всіх трьох категоріях в воду вивільняється значна кількість наночастинок.

Поліпропіленові чайні пакетики були найгіршими, вивільняючи приблизно 1,2 мільярда частинок на мілілітр із середнім розміром 136.7 нанометра. Нейлонові чайні пакетики випустили 8,18 мільйона частинок на мілілітр із середнім розміром 13.8.4 нанометри.

Після цього вчені вирішили забарвити мікропластикові частинки, перш ніж піддати їх впливу різноманітних типів клітин людського кишечника. В результаті дослідження було встановлено, що клітини, які відповідають за виробництво слизу, виявляють найбільшу здатність до поглинання пластмаси, причому деякі з частинок здатні навіть проникати в ядро клітин.

Люди можуть контактувати з пластиковими частинками через вживання їжі, води та навіть через повітря.

Однак рівень впливу на людину, концентрації хронічних токсичних ефектів і основні механізми, за допомогою яких мікропластик викликає вплив, ще недостатньо вивчені, щоб зробити повну оцінку ризиків для людини.

Дослідники підкреслюють, що їх найбільше насторожує можливість цих частинок потрапляти в клітини, що може призводити до змін у функціонуванні клітин, зокрема при контакті з органами у дітей.

На підставі отриманих даних дослідники закликають до термінового дослідження впливу мікропластику на організм людини.

"З огляду на те, що застосування пластику в упаковці продуктів харчування невпинно збільшується, дослідники вважають, що наукові дослідження та політичні ініціативи повинні бути спрямовані на вирішення проблем, пов'язаних із забрудненням MNPL, для забезпечення безпеки продуктів харчування та захисту інтересів споживачів." – зазначили вчені.

Related posts