Як коректно вживати віскі та з чим його поєднувати: "золоте" правило 5S.


Любителі міцного напою обов'язково мають знати правила його вживання.

Ароматному алкогольному напою з ячменю, жита, пшениці або кукурудзи віддають перевагу багато гурманів. Однак не всі знають, чим закушувати віскі, коли і як правильно його пити, щоб насолодитися букетом і оцінити якість спиртного. УНІАН з'ясував усі секрети і готовий поділитися.

Перш ніж насолодитися віскі, важливо усвідомити, коли краще це робити. Багато досвідчених сомельє стверджують, що вечір є найкращим часом для смакування цього напою, адже вживати його вранці не рекомендується. Щоб отримати максимальне задоволення, напій слід охолодити до температури 18-20 °C, оскільки інакше навіть найбільш якісний віскі може мати неприємний присмак алкоголю. Не варто зберігати пляшку у холодильнику - кімнатна температура цілком підійде. Що стосується келихів, то оптимальними варіантами для подачі віскі є рокс, олд фешн або винні келихи на короткій ніжці.

Щоб повністю насолодитися чудовим смаком та ароматом напою, варто дотримуватися принципу 5S:

До речі, останній пункт не є обов’язковим, проте шотландці, які дійсно цінують цей вид алкоголю, радять дотримуватися всіх шести рекомендацій у повному обсязі.

Вам знадобиться докласти зусиль, щоб знайти когось, хто порадить вам змішувати напій з іншими рідинами – більшість справжніх гурманів віддають перевагу дегустації в незайманому вигляді. Однак не всі готові вживати його саме так, а деякі навіть не знають, з чим можна поєднувати віскі, окрім коли. Вибір супутнього напою залежить від типу алкоголю:

У першому випадку розбавляти необхідно, щоб трохи пом'якшити занадто терпкий смак і знизити міцність. У другому випадку, зі скотчем, додавання соку допускається, якщо йдеться про рідкісні зернові сорти віскі, але тільки у співвідношенні алкоголю до соку в пропорції 3:1. Купажовані шотландські сорти не можна розбавляти ніколи і нічим - насичений і складний букет напою легко зіпсувати сторонніми смаками.

Ви можете також перейняти на себе досвід ірландців, які зазвичай п'ють з віскі каву, доповнюючи гарячий напій розслаблюючим алкоголем.

Що однозначно не варто поєднувати з віскі, так це соки цитрусових. Хоча в різних барах можна натрапити на коктейлі, що містять таке з'єднання, у культурному середовищі це навряд чи буде сприйнято позитивно.

Цікавий факт: шотландці переконані, що додавання льоду у віскі є абсолютно неприйнятним. Вони вважають, що спочатку напій охолоджується, але згодом знову нагрівається від тепла рук, тому краще використовувати спеціальні охолоджувальні камені. Тим часом, американці не переймаються цим питанням і вільно додають кілька кубиків льоду до бурбону. Вибір, слідувати шотландським традиціям чи американському підходу, залишається за вами.

Особи, які не здатні вживати міцний алкоголь без добавок, повинні пам'ятати, що для закуски до віскі слід обирати справжніх гурманів. Це допоможе зберегти неповторний смак напою та належно оцінити його якість.

Для односолодових та купажованих віскі чудово підійдуть шматочки темного шоколаду, свіжі яблука або груші, а також м'ясо курки і кролика. Поціновувачам житнього віскі варто спробувати його в поєднанні з копченою рибою. Свинина, приготована на грилі, прекрасно підкреслить смак скотчу, тоді як до димного острівного віскі краще подавати яловичину. Універсальним супутником для всіх видів цього алкогольного напою стане сир — швидке, просте та смачне рішення.

Безумовно, такі продукти та страви не підходять для вживання в якості закуски:

Зверніть увагу, що у списку дозволених страв вказані види м'яса та птиці, приготовані на грилі. Це зовсім не одне й те саме, що смажений у домашніх умовах жирний шматок м'яса.

Тим, хто воліє змішувати алкоголь з газованою водою, важливо знати, чим закушувати віскі, щоб уникнути похмілля. Варто пам'ятати, що кола може підсилити ефект алкоголю і призвести до швидшого сп'яніння.

Найкращою гастрономічною парою вважаються:

Якщо ви плануєте подати фрукти, диня стане чудовим вибором. Вона здатна підкреслити складні смаки віскі з колою та створити неповторний дует цих двох напоїв.

Related posts