Як правильно запікати м'ясо для святкового столу, щоб воно залишалося соковитим і смачним, а також не втратило своїх якостей.


Основні рекомендації для приготування запеченого м'яса.

Для приготування в духовці ідеальними варіантами є свинина, яловичина, телятина, баранина або курятина. Обирайте м'ясо високої якості, яке не має забагато жиру, але містить трохи мармуровості для забезпечення соковитості страви.

Приготування в маринаді

М'ясо можна і треба маринувати для кращого смаку і ніжності. Використовуйте олію, спеції, трави, лимонний сік або йогурт, щоб зробити його соковитішим. Приготування в маринаді не повинно тривати більше ніж 4-6 годин, щоб не перебити природний смак м'яса.

Температура перед запіканням

Перш ніж відправити м'ясо в духовку, дайте йому "попередньо відпочити" при кімнатній температурі протягом 15-20 хвилин. Це сприятиме рівномірному запіканню та допоможе зберегти більше соку.

Оптимальна температура для випікання в духовці

Готуйте м'ясо в духовці при температурі від 180 до 200 градусів. Якщо ви встановите занадто високу температуру, зовнішня поверхня м'яса підрум'яниться занадто швидко, в той час як всередині залишиться сирим.

Прилад для вимірювання температури м'яса

Якщо є така можливість, рекомендується застосовувати термометр для м'яса, щоб контролювати його температуру. Для більшості м'ясних продуктів ідеальний внутрішній показник варіюється від 60 до 75 градусів. Це допоможе зберегти максимальну соковитість.

Вологе середовище

Для того щоб м'ясо залишалося соковитим, можна скористатися фольгою або спеціальним рукавом для запікання. Це дозволить зберегти вологу всередині, запобігаючи висиханню. В кінці процесу запікання фольгу можна зняти, щоб м'ясо отримало красиву золотисту скоринку.

Дайте м'ясу відпочити перед подачею.

Після того як ви дістанете м'ясо з духовки, залиште його настоюватися на 10-15 хвилин. Це дозволить соку рівномірно розподілитися по шматку, завдяки чому м'ясо стане ще більш ніжним і соковитим.

Причини

Ці прості поради допоможуть вам приготувати справжній кулінарний шедевр для вашого святкового столу, який залишить усіх гостей у захваті.М'ясо потрібно добре підготувати перед запіканням (фото: freepik.com)

Ретельно помийте м'ясо, обсушіть і зробіть на ньому кілька неглибоких надрізів.

Наріжте часник на тонкі шматочки і вставте їх у зроблені надрізи.

У мисці змішайте оливкову олію, розмарин, сіль, перець та гірчицю (якщо вам до смаку).

Нанесіть цю суміш на м'ясо, добре втираючи у поверхню. Залиште на 20-30 хвилин для маринування.

Розігрійте духовку до 180°C. У форму для запікання вилийте вино або бульйон, щоб зберегти вологість страви.

Покладіть м'ясо у форму, накрийте фольгою і запікайте 1-1,5 години, періодично поливаючи м'ясо власним соком.

За 15 хвилин до кінця запікання, зніміть фольгу, змастіть м'ясо медом для утворення золотистої скоринки.

Витягніть м'ясо з духовки та дайте йому відпочити 10-15 хвилин перед нарізанням.

Готове м'ясо слід зберігати в холодильнику, проте перед цим необхідно дочекатися, поки страва повністю охолоне. Якщо цього не дотримуватися, перепад температур може викликати утворення конденсату, що призведе до швидшого псування продукту.

Використовуйте фольгу або пергамент - саме вони не дають м'ясу пересохнути. Плівка - менш бажана, оскільки через неї може з'явитися конденсат.

Набагато ефективніше буде помістити запечене м'ясо в контейнер з кришкою. Для додаткового захисту можна використовувати пергаментний папір. Це допоможе запобігти висиханню та проникненню сторонніх запахів у холодильнику.

У холодильнику м'ясо може залишатися свіжим протягом 3-4 днів при температурі від +2 до +5 градусів. Якщо вам потрібно зберегти його довше, рекомендується помістити його у морозильник. Проте важливо заморожувати м'ясо відразу після приготування та охолодження, щоб уникнути повторного охолодження.

Не рекомендується розігрівати запечене м'ясо в мікрохвильовій печі. Оптимальнішим варіантом буде використання сковороди з декількома ложками води або ж духовки при температурі 150-160 градусів. Не забудьте обернути м'ясо у фольгу.

Якщо ви приготували м'ясо з соусом, рекомендується зберігати соус окремо. В іншому випадку, м'ясо може стати м'яким і втратити свій аромат.

Якщо ви приготували великий шматок м'яса, рекомендую нарізати його на менші порції після завершення процесу готування. Кожну порцію можна обернути у фольгу, що значно полегшить подальше розігрівання.

Related posts