Яворівський пиріг з картоплею та гречкою: забутий кулінарний шедевр української кухні.
Що потрібно для яворівського пирога
Щоб приготувати яворівський пиріг з картоплею та гречкою, вам знадобляться наступні інгредієнти:
Заповніть каструлю водою, потім введіть сіль, цукор і олію. Ретельно розмішайте всі компоненти, доведіть до кипіння, а після цього зніміть з плити, щоб охолодити.
Картоплю потрібно почистити від шкірки та відварити в іншому посуді, в злегка підсоленій воді. Тим часом ретельно промийте гречку.
Очистіть цибулю, наріжте її кубиками та обсмажте до м'якості. Не забудьте розігріти вершкове масло.
Щоб приготувати пюре з гарячої картоплі, спочатку швидко її розімніть до однорідної консистенції. Потім додаємо обсмажену цибулю, м'яке масло та попередньо промиту гречку. Залишилось лише посолити та поперчити за смаком.
Картопля обов'язково повинна бути гарячою, щоб гречка запарилась. Однак крупу також можна попередньо відварити.
Накрийте миску з пюре кришкою та займіться приготуванням тіста. У ємність з олією та водою всипте дріжджі і ретельно перемішайте. Потім введіть яйце в суміш.
Знову об'єднайте інгредієнти та повільно просійте борошно. Замішайте тісто, а потім розділіть його на дві рівні частини.
Посипте робочу поверхню борошном і розкачайте кожен шматок тіста до товщини 1,5 см, утворюючи два пласти. Також розділіть начинку на дві рівні частини, з кожної сформуйте кулю, після чого розмістіть їх на підготовлених пластах тіста.
Краї тіста слід з'єднати, щільно закривши начинку. Дві маленькі форми для випікання обкладіть пергаментом і розмістіть у них тісто з начинкою, краями вниз.
Розрівняйте пиріг у формі та проколіть тісто виделкою. Розігрійте духовку до 200 градусів і випікайте яворівський пиріг протягом 15 хвилин. Потім зменште температуру до 180 градусів та випікайте пиріг ще 20-25 хвилин.
Спечений пиріг слід перевернути дном вгору, накрити його пергаментом і зверху помістити дошку з важкими предметами на півгодини. Це допоможе зробити пиріг більш щільним, що позитивно вплине на його смакові якості.