Чи не вдалися жнива? Якою буде ситуація з урожайністю пшениці та ячменю в Україні в 2025 році?

У своєму інтерв’ю для РБК-Україна в.о. першого віцепрезидента Національної академії аграрних наук України Ігор Гриник поділився цими відомостями.
"Станом на середину липня, прогнозується зниження врожайності пшениці в порівнянні з минулим роком на 7,8%. Подібне зменшення очікується і для ячменю - на 7,1%", - зазначає Гриник.
У минулому році середній показник врожайності озимої пшениці в Україні склав приблизно 4,3-4,5 тонни на гектар, тоді як у 2025 році прогнозується зниження до 3,1 тонни на гектар. Що стосується озимого ячменю, то минулого року його врожайність становила близько 4 тонн на гектар, а в 2025 році очікується, що вона знизиться до 3,3 тонни на гектар.
Згідно з інформацією експерта, максимальні показники урожайності зернових та зернобобових культур спостерігаються в господарствах Львівської області - 6,64 т/га, Хмельницької - 6,47 т/га, Чернівецької - 6,40 т/га, а також Івано-Франківської - 5,98 т/га.
"Водночас, в ключових зернових регіонах півдня та сходу України (Херсонська, Миколаївська, Одеська, Дніпропетровська, Запорізька та Харківська області) ситуація з урожайністю поки що не викликає великого оптимізму. Озимі культури, такі як ячмінь та пшениця, демонструють середній показник врожайності від 1,25 до 2,90 тонни з гектара," - зазначає Гриник.
Він підкреслює, що дефіцит зерна в степовій зоні може бути вирівняний завдяки задовільному стану озимих культур у центральних та західних областях. Незважаючи на менші площі посівів, там можна досягти високої врожайності, що забезпечить значні обсяги зборів.
Гриник зазначає, що в цьому році весняно-літній вегетаційний період характеризувався важкими погодними умовами: тривала посуха, нестача вологи, пізні заморозки та суховії. Всі ці фактори негативно вплинули на потенційний врожай.
"Крім складних погодних умов, є і суб'єктивні причини зниження врожайності: незадовільні попередники для озимини, насамперед соняшник, який залишає після себе надзвичайно мало поживних речовин та вологи в ґрунті", - додає експерт.
Ще однією причиною є недостатнє забезпечення посівів ключовими елементами живлення, особливо азотом. Крім того, зниження врожайності пов'язане з використанням сортів, виведених за кордоном. Ці сорти, як правило, мають низьку адаптацію до наших умов і здатні давати задовільний врожай лише за умови, що кількість дощів навесні та влітку відповідає або перевищує середньорічні показники.